vrijdag 2 december 2011

Koning of bedelaar

Is de digitale bezoeker van archieven een koning of een bedelaar? De online dienstverlening in de archiefsector groeit snel en heeft een veelbelovende toekomst. Wie tegenwoordig via internet zoekt naar informatie over het verleden, maakt gebruik van services waar we enkele jaren geleden het bestaan niet van konden vermoeden. Voortdurende digitalisering van bronnen en nieuwe technologische ontwikkeling zorgen ervoor dat het einde van de mogelijkheden voorlopig nog niet in zicht is.

Wat betekent deze voortdurende ontwikkeling van nieuwe dienstverlening voor de archiefsector zelf? De stap naar digitale dienstverlening is voor velen onvermijdelijk maar zijn organisaties zich voldoende bewust van de consequenties die daarmee gepaard gaan? Wat betekent die digitale dienstverlening eigenlijk concreet? Hoe positioneert de archivaris zich ten opzichte van zijn bezoekers en vanuit welke visie wordt de rol in het publieke domein vervuld? Kennen we de nieuwe digitale bezoekers voldoende om hen goed van dienst te kunnen zijn? Welke rol speelt digitale vormgeving bij de toegankelijkheid van de informatie? Welke voorwaarden moeten we stellen aan de ICT om flexibel op bezoekerswensen te kunnen inspringen? Zijn archieforganisaties voldoende uitgerust om de digitale bezoekers ‘centraal’ te stellen?

Hoog tijd dus voor een ‘Mini-conferentie over onderwerpen waar we wat meer aandacht aan zouden moeten besteden’. Op 6 februari 2012 zullen we op bovenstaande vragen proberen een antwoord te formuleren tijdens 'Conf0.1: Digitale archiefbezoeker: klant of bedelaar'

Deze conferentie is bedoeld voor archivarissen en erfgoedprofessionals.

De definitieve inhoud van het programma en praktische informatie volgen hier.

1 opmerking:

  1. Deze mini-conferentie richt zich op de archieven, maar kan ook erg interessant zijn voor musea, bibliotheken etc. Of niet?
    De doelgroep wordt erg breed voor een mini-conferentie, maar het spreekt geheid ook niet-archivarissen aan.
    Elke organisatie die bezig is met de digitalisering van bronnen en online het toegankelijk maken daarvan, kan hier iets opsteken. Zoals bijv. de Bijzondere Collecties van de UvA, een bibliotheek van een museum voor moderne kunst etc.

    BeantwoordenVerwijderen